Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı
1976 yılında eğitim-öğretime başlayarak yarım asra yaklaşan süreçte her geçen gün güçlenen ve etkinliğini artıran İstanbul Teknik üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Türk Müziği alanında ilk olmasının sorumluluğu ve bilinciyle Türkiye’nin örnek kurumları arasındadır. Uluslararası sanatsal ve bilimsel değişimlerle her zaman ileride olmak; sanatı ve sanatçıyı toplumsal öğeler ışığında değerlendirmek, yetiştirmek; günümüz sanat akımlarıyla ve geçmişin özleriyle yoğrularak yaratıcı süreçte var olmak, geçmişten beslenmek ve tüm bunlar ışığında ulusal ve uluslararası arenada tam donanımlı ve yaratıcı müzisyen, eğitimci ve akademisyenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bölümler
Çalgı
Türk Müziği ve genel müzik eğitimiyle donatılmış, toplumun sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunabilen virtüöz sanatçı, eğitici-öğretici, uygulayıcı, yapımcı ve yorumcu yetiştirmektedir.
Kompozisyon
Geleceğin Türk Müziğinin yaratılmasında en önemli aşamayı gerçekleştirecek , beste yapabilecek güce ve isteğe sahip idealist ve araştırmacı genç dünya müzisyenleri yetiştirilmektedir.
Müzikoloji
Müzik alanında yapılan bütün bilimsel çalışmaları kapsamaktadır.
Müzik Teorisi
Türk Müziği teorilerinin yanı sıra evrensel müzik teorileri ile toplumların müzik ve sanat kültürünü yükseltecek, ulusal müziği çağdaş düzeye taşıyabilecek öğrenciler yetiştirilmektedir.
Müzik Teknolojileri
Aldığı birikimi uluslararası alanlara taşıyabilecek, gelişmelere açık araştırmacı, sanat ve bilim adamı olma özelliklerine sahip, çalgı yapım ve ses kayıtları alanlarında uzman müzisyenler yetiştirilmektedir.
Ses Eğitimi
Gelişmeye açık, bilgilerini aramasını, tespit etmesini, sorgulamasını ve bunların sonucunda senteze varmasını bilen niteliklere sahip ses sanatçıları yetiştirilmektedir.
Türk Halk Oyunları
Geleneksel Türk müziklerini ve oyunlarını, geleneksel müzik öğelerini de içeren bilgileri öğreterek, müzik ve dans eğitimini gerçekleştirmekte, bu eğitim doğrultusunda dansçılar, araştırmacılar ve eğitimciler yetiştirmektedir.
Lisansüstü Eğitim Programları
Türk Müziği Yüksek Lisans Programı
Sanatın kültürün ve müzik biliminin gelişmesini, bilginin aranması, arşivlenmesi, sınıflandırılması, sorgulanması ve bu sorgulamalar sonucunda ortaya çıkan sentezlerin ortaya koyduğu bireysel değerler aracılığı ile paylaşılmasını ve bilimsel bilginin yayılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Müzikoloji ve Müzik Teorisi Doktora Programı
Müzikoloji ve müzik teorisi dalında gereksinim duyulan, bilimsel ve araştırmacı kişiliği ile lider niteliklere sahip, yaratıcı profesyoneller yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Prof. Serpil Murtezaoğlu - Müdür
"Konservatuarımız, Türk Müziğini özünden koparmadan 21. yüzyıla taşımak ve onu çağın gereklerine göre geliştirmek parolasıyla; kendi kültürünü bilen, hem Türk Müziği hem de Avrupa kaynaklı müzik ile amacına yönelik çalışmalar yaparak, sanatsal değerlerin yanı sıra bilimsel alana da önem veren, mezunlarını her yönden donatmak vasıtasıyla ulusal müziğini, Konservatuvarını ve Üniversitesini küresel düzeyde layık olduğu yere yükseltmek gibi asli hedeflerinden asla taviz vermemektedir. Bu bakımdan; İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarlı olmak bir ayrıcalıktır."
Konservatuvar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.