BU SAYFAYI PAYLAŞ

Türkiye'nin İlk Enerji Teknokenti İçin Anlaşma İmzalandı

Enerji konusunda Ar-Ge yapmak üzere, Türkiye’nin en aktif enerji kuruluşları İTÜ Enerji Enstitüsü sınırları içerisinde bir araya geldi. Enerji alanında üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneği olmaya aday Enerji Teknokenti, akademik dünyayla enerji sektörünün önde gelen şirketleri arasında sinerji sağlanmasını amaçlıyor. İTÜ ile enerji şirketleri arasındaki anlaşmaya İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, TÜGİAD Başkanı Murat Coşkunkan, ARI TEKNOKENT Genel Müdürü Nazire Peker ve İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman imza attı.

İmza töreninde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ olarak son iki yıldır tam bir girişimci üniversite modelini ortaya koyduklarını belirterek, ''Toplam 11 bin kişi gelecek yılın sonuna kadar İTÜ'de, hem üniversitemiz hem de Türkiye için AR-GE çalışması yapıyor olacak. Şu anda Türkiye'deki AR-GE personeli sayısı ise 70 bindir. Bu inanılmaz bir rakam. Bu İTÜ'nün neler yapacağının somut bir göstergesidir.'' dedi. Şahin, başlangıçta 5 bin metrekarelik bir alan ve 4 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü belirtti. Türkiye ve dünyanın bilişim, enerji, hava-uzay-ulaşım olarak üç önemli konusu olduğunu anlatan Şahin, İTÜ'nün hedeflerinin bunlarla örtüştüğünü belirtti. Bu anlamda bilişimle ilgili çalışmaları geçen yıl başlattıklarını söyleyen Şahin, ''Enerji ile ilgili işbirliğimizi bugün imzalayacağız. Geriye hava ve uzay kalıyor. Onunla ilgili de çalışmalarımız var. Aynı modelle üniversitemize getirmeye çalışıyoruz.'' dedi.

TÜGİAD Başkanı Murat Coşkunkan ise projeyi çok önemsediklerini belirterek, “Yaklaşık bir yıl önce Reel Sektör Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve İstanbul Teknik Üniversitesi bir araya gelerek İTÜ Enerji Enstitüsü bünyesinde ‘SEKTÖREL DANIŞMA KURULU’ oluşturuldu. TÜGİAD – İTÜ Yenilenebilir Enerji Platformu (TİYEP), ülkemizde örneğine ilk kez rastlanılan Endüstri Destekli Araştırma Görevi (EDAG) projesini hayata geçirdi. Bu gün ise burada yeni bir projenin hayata geçirilmesi adına toplandık. Bu önemli projenin hayata geçirilmesini sağlayanlara teşekkür ediyorum.” dedi.

İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman, İTÜ Enerji Ensdtitüsü’ndeki modelin Türkiye’ye çrnek bir model olduğunu söyledi. Endüstri ile yakın işbirliği içerisinde, verilen lisansüstü eğitimin endüstrinin ihtiyaçlarına göre sürekli güncellendiği, endüstrinin desteklediği laboratuvarlarda araştırma gruplarının çalıştığı bir Enerji Enstitüsü oluşturduklarını belirtti. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Şahin, İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şişman ve 10 enerji şirketi, Türkiye'nin ilk Enerji Teknokenti'nin kurulmasıyla ilgili anlaşmayı imzaladı.

İMZA TÖRENİNE KATILAN ŞİRKETLER:

Target Enerji Üretim Teknolojileri ve Sistemleri-Alp G. ONYURU/Genel Müdür
 Ericom Telekomünikasyon ve Enerji Teknolojileri-İlker AYDIN/Yön.Kur.Başk.
Mavi Solar-Fatih KAVASLAR/Yön. Kur. Başk.
Drotel Telekomünikasyon Ltd.-Hakan AYDOĞAN/Genel Müdür
Greenway Güneş Sistemleri-Serdar ERTURAN/Yön.Kur.Üy.
Eurogaz Ekipman ve Danışmanlık.    -Ufuk ÜNAL/Yön.Kur.Başk.
Arıkanlı Holding (ArıEn)-Prof. Dr. Şener OKTİK/Enerji Gn.Koor.Yrd.
Permosan-Berat ALTIN/Yön.Kur. Başk.
İdeal Teknoloji-Prof. Dr. Engin TÜRE-Baş Danışman
Barok Yatırım Enerji Üretim-Tekin ERTAN-Yön. Kur. Üy.

2009
2008